Hengittävä mieli

Kokonaisia kohtaamisia

Fyysinen, psyykkinen vai psykofyysinen?

Oma kiemurainen urapolkuni johti fysioterapeutista psykologiksi ja psykoterapeutiksi. Ajattelin ensin tehdä totaalisen ammatinvaihdoksen fyysisestä työstä mielenterveyden pariin – kunnes aloin ihmetellä, voikohan kehoa ja mieltä jollain lailla yhdistää tulevassa psykologin työssä. Malleja ei juuri ollut tarjolla. Ensimmäinen yhdistämisen areena oli Hengityskouluohjaajakoulutus, samaan aikaan puursin gradua somatisaatiohäiriön parissa. Kummankin vaikutus psykologin urani alkuun oli merkittävä. Tein paljon työtä kehollisesti eri tavoin oireilevien kanssa, ohjasin psykofyysisiä lyhytterapiaryhmiä ja etsin jatkuvasti uusia tapoja edistää ymmärrystä kehon ja mielen yhteydestä. Olin mukana suunnittelemassa ja perustamassa Psykofyysisen psykoterapian yhdistystä. Toimin yhdistyksen johtokunnassa 15 vuoden ajan järjestäen koulutuksia, joihon halusin itsekin osallistua.

Aluksi psykofyysinen työote tuntui oudolta tavalta tehdä psykologin ja psykoterapeutin työtä. Olin erilainen, outolintu. Kohtasin ennakkoluuloja, pelkoja, vähättelyä ja ihmettelyä. Olin aina varautunut rauhoittamaan, perustelemaan, oikaisemaan väärinkäsityksiä, mitä kulloinkin kohtasin. Hetkeksikään en menettänyt uskoani tähän tapaan tehdä työtä.

Kehollisuuden valtavirtaistuminen

Havahduin pari vuotta sitten siihen, että maailma on parissakymmenessä vuodessa muuttunut aivan valtavasi. Psykofyysisestä työotteesta on tullut valtavirtaa ja valtavan kiinnostuksen kohde monille ammattilaisille. Enää ei tarvitse selittää sitä, jos psykologi tai psykoterapeutti ohjaa hengitysharjoituksia. En ole ainoa, joka puhuu rauhoittumisen ja rauhoittavan toisen merkityksestä. Vireystilan säätelyyn annettava apu on täysin normaalia sote-alan ammattilaisille. Ihmiset käyttävät sujuvasti sanoja ”juurtuminen”, ”kehon rajat”, ”kehollisuus”, ”epätasapainoinen hengitys”, ”hellittäminen” ja ”kannattelu”. Sanojen virtaan yli 10 vuotta sitten laskemamme sana ”itsemyötätunto” on juurtunut suomalaisten sanavarastoon.

Idea kongressista

Mielessäni alkoi pyöriä ajatus kutsua psykoterapian ja taideterapioiden yhdistyksiä ja yhteisöjä suunittelemaan yhteistä kongressia aiheesta Keho psykoterapioissa ja taideterapioissa. Googletin, mitä yhdistyksiä Suomessa on, kyselin kollegoilta, keräsin listaa, etsin nimiä ja sähköpostiosoitteita. Vuoden 2023 alussa olin saanut koottua Zoom-kokoukseen ihmisiä noin 30 yhdistyksestä ja yhteisöstä. Lähdimme ideoimaan kongressia, sen nimeä, ajankohtaa, paikkaa ja sisältöä. Tätä kirjoittaessa olemme tavanneet säännöllisesti puolentoista vuoden ajan. 

Kongressin järjestely

On ollut valtavan hauska tutustua ihan uusiin ihmisiin. Vähitellen Zoomissa tavatuista yhdistysaktiiveista on alkanut tulla tutumpia. Olemme alkaneet verkostoitua, jakautua pienempiin työryhmiin, kukin taitojen, tietojen ja kiinnostusten mukaisesti. On mietitty kongressin taloutta, logoa, markkinointia, tiedottamista, rakennetta, tieteellistä ja kokemuksellista näkökulmaa, abstrakteja, iltajuhlaa, aistiaisia, kehollisuutta monesta näkövinkkelistä. On kutsuttu puhujia ja työpajojen pitäjiä, innostettu ihmisiä tarjoamaan omia esityksiään abstraktien avulla. Yhteistyökumppaniksi on löytynyt Turun kesäyliopisto.

Kokonaisia kohtaamisia – keho psykoterapioissa ja taideterapioissa

12.-14.6.2025 Turussa kokoushotelli Linnasmäessä

Abstraktikutsu

Järjestäjät

Puhujat

 
 

Suhde pimeyteen

Suhde pimeyteen Vaikeus sietää pimeää Monet inhimilliset ongelmat toistuvat vuodesta...

Lue lisää

Hengityskirjat

Hengityskirjat Matka hengityskirjojen kirjoittamisen ja julkaisemisen kanssa on ollut pitkä....

Lue lisää