Hengittävä mieli

Kokonaisia kohtaamisia

Kokonaisia kohtaamisia Fyysinen, psyykkinen vai psykofyysinen? Oma kiemurainen urapolkuni johti fysioterapeutista psykologiksi ja psykoterapeutiksi. Ajattelin ensin tehdä totaalisen ammatinvaihdoksen fyysisestä työstä mielenterveyden pariin – kunnes aloin ihmetellä, voikohan kehoa ja mieltä jollain lailla yhdistää tulevassa psykologin työssä. Malleja ei juuri ollut tarjolla. Ensimmäinen yhdistämisen areena oli Hengityskouluohjaajakoulutus, samaan aikaan puursin gradua somatisaatiohäiriön parissa. Kummankin vaikutus …

Kokonaisia kohtaamisia Lue lisää »

Suhde pimeyteen

Suhde pimeyteen Vaikeus sietää pimeää Monet inhimilliset ongelmat toistuvat vuodesta toiseen samoihin vuodenaikoihin. Loka-marraskuussa varsin moni hakee apua laskeneen mielialan, ahdistuneisuuden, kaamosmasennuksen, väsymyksen tai vetätämättömyyden vuoksi. Osa tuo esille suoraan sen, että pimeää vuodenaikaa on vaikea sietää ja kokemusta on vaikea käsitellä. Pimeys tuntuu kamalalta, eikä kokemukseen synny uteliasta ja ihmettelevää suhdetta. Jokunen vuosi sitten …

Suhde pimeyteen Lue lisää »

Hengityskirjat

Hengityskirjat Matka hengityskirjojen kirjoittamisen ja julkaisemisen kanssa on ollut pitkä. Aloitimme hengitys -aiheisen teoriakirjan kirjoittamisen vuoden 2006 lopulla. Kokoonnuimme joka viikko usean vuoden ajan keskustelemaan kirjasta hengityskoulun kehittäjän, liikuntaterapeutti Maila Sepän työhuoneelle. Mailan ja minun lisäksi työryhmään kuului erikoispsykologi Päivi Lehtinen ja Tiina Törö, joka vastasi muun muassa kirjan visuaalisesta asusta. Ensimmäisinä vuosina mukana oli …

Hengityskirjat Lue lisää »

Hengityksen vuodenajat

Hengityksen vuodenajat Hengityksen rytmi, alati elävänä ja muuntuvana, on saanut minut pohtimaan yhteyttä luonnon ja erityisesti vuodenaikojen elävään, muuttuvaan rytmiin ja toistuvaan kiertoon. Hengitämme tätä muutoksen sykliä koko olemuksellamme, vaikkakaan emme ole siitä aina kovinkaan tietoisia. Oman hengityksen rytmin, tunteiden vaihtelun, ajatusten virran, toiminnan suunnan, kehon aistien ja aistimusten äärelle pysähtyminen voi rikastua monella tavalla, …

Hengityksen vuodenajat Lue lisää »

Pyha hengitys

Pyhä hengitys Hengitysrytmi ja -tapa edustavat olemisen tapaamme aidommin kuin, mitä mielessä tietoisesti liikkuu. Oma hengitysrytmimme on yksityistä ja henkilökohtaista, integriteettimme sisäpuolella oleva asia, koskematonta meissä. Emme voi ulkoapäin tietää paljoakaan siitä, miten toisen ihmisen kuuluisi hengittää ja olla. Meidän on välillä vaikea antaa itsemmekään olla sellaisia kuin olemme. Pysähdy siis kuuntelemaan pyhää hengitysrytmiäsi. Käy istumaan …

Pyha hengitys Lue lisää »

Rauhantaidot

Rauhantaidot Elämme haastavaa aikakautta. Olemme joutuneet selviytymään epävarmuutta ja pelkoa herättäneestä pandemia-ajasta. Samalla ilmastokriisi on huolestuttanut ja tullut yhä akuutimmaksi. Vuosi sitten alkanut täysmittainen sota Ukrainassa ahdistaa monia. Tulevaisuus tuntuu entistä epävarmemmalta.Näistä kasautuneista peloista ja ahdistuksesta johtuen heräsin vuosi sitten voimakkaaseen tunteeseen: haluan toimia, tehdä jotain. Luin uutisista, miten ahdistuneita monet lapset ja nuoret olivat …

Rauhantaidot Lue lisää »

Ulos koronakuplasta

Ulos koronakuplasta Somen kautta olen huomannut, että näin kesäkuun alkupuolella moni muukin on tehnyt ulostuloja koronakuplastaan. On lähdetty pitkästä aikaa työmatkalle ja koulutukseen, palattu lähikontaktiin ja mietitty, millaista vanha normaali taas olikaan. Miten kuuluikaan olla, elää ja käyttäytyä ihmisten ilmoilla? Joulukuun jälkeen olen tehnyt kaiken työn etänä, psykoterapiaa, työnohjausta ja koulutusta. Doxy, Zoom ja Teams …

Ulos koronakuplasta Lue lisää »

Lomalle laskettelun taito

Lomalle laskettelun taito Hyvin usein aloittamiset, päättymiset ja siirtymät ovat meille haasteellisia. Voi olla, että siirtymiin on jo lapsena assioitunut stressiä ja aikuisten hermostumista. Voi olla, ettei erilaisia elämäntilanteiden pieniä ja isoja muutoksia ole juurikaan reflektoitu yhdessä. Voiko olla niin, että osittain tämän vuoksi työikäistä alkaa tiedostamattomalla tavalla ahdistaa, kun loma lähestyy? Tunteita, toiveita, unelmia …

Lomalle laskettelun taito Lue lisää »

Harrastukset ja työhyvinvointi

Harrastukset ja työhyvinvointi Olen lapsesta asti ollut kova harrastamaan kaikenlaista. En ole tähdännyt sillä erityisiin tavoitteisiin tai huippusuorituksiin, vaan kyse on ollut enemmänkin uteliaisuudesta, puuhakkuudesta ja kavereista. Harrastamisesta tuli elämäntapa, keino toteuttaa itseä. Tietenkin se on ollut myös keino rentoutua ja suunnata huomio pois arjen aherruksesta. Samalla on tullut harjaannutettua erilaisia taitoja laajemmin kuin mihin …

Harrastukset ja työhyvinvointi Lue lisää »

Miten auttaa itseä myötätuntoisempaan olemiseen ja opetella pois kielteisestä ajattelusta?

Miten auttaa itseä myötätuntoisempaan olemiseen ja opetella pois kielteisestä ajattelusta? Usein saatamme yrittää selviytyä, suojautua ja puolustautua suhtautumalla itseen, muihin ja maailmaan varmuuden vuoksi kielteisesti. Saatetaan ajatella, ettei epäonnistuminen ole niin pelottavaa, jos on varautunut ennalta pahimpaan. Jos emme odota liikaa, emme pety. Todellisuudessa kielteisen lopputuleman ennakointi tuottaa ja ylläpitää ahdistuneisuutta ja altistaa meitä pelko- …

Miten auttaa itseä myötätuntoisempaan olemiseen ja opetella pois kielteisestä ajattelusta? Lue lisää »